PELIOHJEET

Translated by Jussi-Pekka and Miikka

TAUSTAA

Olette järjestämässä illallisjuhlia, joille kukin teistä on kutsunut kuusi suosikkiaan surrealistitaiteilijoista ja -kirjailijoista! Olette vastuussa siitä, että vieraanne viihtyvät ja lähtevät kotiin tyytyväisinä, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty, sillä nämä surrealistit ovat värikkäitä persoonia, joista jokaisella on omat odotuksensa illalle!

TAVOITE JA PELIN LOPETUS

Yritä huolehtia jokaisesta vieraastasi ennen kuin he lähtevät kotiin! Jokaisella vieraalla on joukko mielihaluja, jotka on merkitty hänen korttiinsa. Tarjoile vieraillesi pelimerkkejä, jotka vastaavat heidän mielihalujensa värejä — kun vieras lähetetään kotiin illallisjuhlista, saat kaikki hänen mielihalujaan vastanneet pelimerkit itsellesi! Jokainen keräämäsi pelimerkki on 1 pisteen arvoinen pelin lopussa.

Pelin aikana tarjoillaan kuusi ruokalajia, joista jokainen sisältää erilaisia pelimerkkejä vieraillesi — seuraava ruokalaji tarjoillaan aina, kun tarjottimella ei enää ole pelimerkkejä. Kun viimeinen ruokalaji (Jälkiruoka) on nautittu, kaikki jäljellä olevat vieraat lähetetään kotiin ja pelaaja, jolla on eniten pelimerkkejä, voittaa!

KOMPONENTIT

Vieraat (30)

Vuorotiivistelmä/Ruokalista (1)

Tarjotin (1)

Etikettivirhe (10)
(Edistynyt pelitapa)

PELIMERKIT

Ruoka

Viini

Jälkiruoka

Kohteliaisuus

Draama

ALKUVALMISTELUT

 1. Aseta tarjotin pöydän keskelle.
 2. Aseta kaikki pelimerkit sivuun muodostamaan keittiö.
 3. Tutustu ruokalistaan ja aseta tarjottimelle viinipelimerkkejä ensimmäistä ruokalajia (Cocktailit) varten pelaajien määrän mukaisesti:
2 pelaajaa
3 pelaajaa
4 pelaajaa
Cocktailit
3
4
6
 1. Sekoita vieraat ja jaa 6 korttia jokaiselle (voit katsoa omia korttejasi, mutta et muiden).
 2. Aseta vuorotiivistelmä/ruokalista pöydälle.
 3. Laita käyttämättä jääneet vieraat takaisin pelilaatikkoon.
 4. Viimeksi ruokaillut pelaaja aloittaa pelin.

VUOROTIIVISTELMÄ

Pelaajat pelaavat vuorollaan, pelin aloittaneesta pelaajasta myötäpäivään. Vuorollasi voit valita ja suorittaa YHDEN näistä neljästä toiminnosta:

Pelaa vieras

Ohjaa vieras kädestäsi pöytään, ja/tai lähetä yksi vieraistasi kotiin

– tai –

Vaihda kohteliaisuuksia tai aloita draamaa

Vieraasi ja hänen vierustoverinsa antavat toisilleen Kohteliaisuus- tai Draama-pelimerkit

– tai –

Tarjoile vieraalle

Lähetä yksi pelimerkki tarjottimelta yhdelle vieraistasi.

– tai –

Käytä vieraiden lautaskykyjä

Kerran per ruokalaji: käytä vieraidesi ominaisuuksia, jotka on merkitty lautassymbolilla

PELAA VIERAS

Ohjaa vieras kädestäsi pöytään

Tee jompikumpi tai molemmat näistä, missä tahansa järjestyksessä:

Ohjaa vieras pöytään

Valitse vieras kädestäsi ja aseta hänet omalle puolellesi pöytää. Voit sijoittaa vieraan oikealle, vasemmalle tai aikaisemmin saapuneiden vieraittesi väliin (voit siirtää pöydässä istuvia vieraitasi). Pöytään mahtuu korkeintaan kolme vierastasi.

Lähetä vieras kotiin

Laita yksi pöydässä istuvista vieraistasi takaisin pelilaatikkoon ja kerää hänellä olleet, mielihaluja vastanneet pelimerkit itsellesi. Vieraita lähetetään tavallisesti kotiin pelin myöhemmässä vaiheessa, kun tarvitaan tilaa uusille vieraille.

Ensimmäisellä vuorollasi sinun pitää ohjata vieras pöytään!

Vieraiden lähettäminen kotiin

Vieraat voi lähettää kotiin monin eri tavoin:

 • Voit lähettää vieraan kotiin osana “Pelaa vieras”-toimintoa
 • Pelin lopussa kaikki jäljellä olevat vieraat lähetetään automaattisesti kotiin
 • Joidenkin vieraiden kyvyt voivat lähettää vieraita kotiin

Kun vieraasi lähetetään kotiin, kerää hänen pelimerkkinsä itsellesi ja laita hänen korttinsa takaisin pelilaatikkoon. Kerätäksesi pelimerkin, tarkista vastaako sen väri mielihalua, jolle se on asetettu. Kerää mielihaluja vastaavat pelimerkit itsellesi ja lähetä loput takaisin keittiöön.

Nämä mielihalut ovat jokereita. Minkä tahansa niille asetetun pelimerkin katsotaan vastaavan niiden väriä.

Täydellisen tyytyväinen

Jos kotiin lähettämälläsi vieraalla on on mielihalun väriä vastaava pelimerkki jokaisella mielihalullaan, vieraasi on Täydellisen tyytyväinen. Valitse keittiöstä 2 pelimerkkiä ja kerää ne itsellesi.

VAIHDA KOHTELIAISUUKSIA TAI ALOITA DRAAMAA

Vieraasi ja hänen vierustoverinsa saavat Kohteliaisuus- tai Draama-pelimerkin

Valitse yksi vieraistasi, joilla on täyttämätön mielihalu ja laita heidät joko vaihtamaan kohteliaisuuksia tai aloittamaan draamaa yhden vierustoverinsa kanssa. Jos vieraat vaihtavat kohteliaisuuksia, sekä vieraasi että hänen vierustoverinsa saavat Kohteliaisuus-pelimerkin keittiöstä. Jos vieraat aloittavat draamaa, molemmat vieraat saavat Draama-pelimerkin keittiöstä.

Voit käyttää tätä antaaksesi toisten pelaajien vieraille pelimerkkejä, jotka eivät vastaa heidän mielihalujaan (kunhan he vain ovat omien vieraidesi vierustovereina)!

Vierustoverit

Jokaisella vieraalla on 2 vierustoveria: heidän vasemmalla ja oikealla puolellaan olevat vieraat. Molemmat vierustoverit voivat olla sinun puolellasi pöytää, mutta vierailla on usein yksi vierustoveri toisen pelaajan puolella pöytää.

1. Valitse yksi vieraasi ja yksi hänen vierustovereistaan
2. Anna heille molemmille Kohteliaisuus-pelimerkki (tai Draama-pelimerkki)

Pelimerkkien saaminen

Vieraat saavat pelimerkkejä:

 • Kohteliaisuuksien vaihtamisesta tai draaman aloittamisesta
 • Vieraalle tarjoilusta
 • Vieraiden kyvyistä (tästä lisää myöhemmin)

Kun yksi vieraistasi saa pelimerkin, valitse välittömästi, mille mielihalulle se asetetaan. Jos annat toisen pelaajan vieraalle pelimerkin, he valitsevat, mille mielihalulle se asetetaan. Kun pelimerkki on asetettu, sitä ei voi siirtää.

Kun yksi vieraistasi saa pelimerkin, sinun pitää asettaa se täyttämättömälle mielihalulle, vaikka se ei vastaisikaan mielihalun väriä; toiset pelaajat yrittävät aiheuttaa tämän. Jos vieras olisi saamassa pelimerkin, mutta kaikki heidän mielihalunsa on täytetty, pelimerkki palautetaan keittiöön.

Jotta kaikki näkisivät, mitkä pelimerkit vastaavat mielihaluja, aseta vastaavat pelimerkit kuviopuoli ylöspäin ja ei-vastaavat kuviopuoli alaspäin.

TARJOILE VIERAALLE

Anna yksi pelimerkki tarjottimelta yhdelle vieraistasi

Ota tarjottimelta yksi pelimerkki ja tarjoile se yhdelle vieraistasi! Aseta pelimerkki yhdelle vieraasi mielihaluista — maistuvaa! Vaihtoehtoisesti voit poistaa yhden pelimerkin tarjottimelta.

Jos otit viimeisen pelimerkin tarjottimelta, ruokalaji on ohi!
Katso “Ruokalajin lopettaminen”

KÄYTÄ LAUTASKYKYJÄ

Yhden kerran ruokalajin aikana: käytä KAIKKIEN vieraittesi lautaskykyjä

Jos haluat nauttia rennomman illallisen, voit pelata käyttämättä vieraiden kykyjä

Monilla vierailla on lautassymboli kortin vasemmassa alanurkassa, sekä kyky, jolla he voivat auttaa itseään tai häiritä vierustovereitaan. Voit käyttää kaikkien vieraidesi lautaskykyjä saman vuoron aikana, mutta vain yhden kerran ruokalajin aikana.

Esimerkki: Sophie valitsee “Käytä lautaskykyjä” omalla vuorollaan. Ensin hän käyttää Dora Maarin ominaisuutta lähettääkseen Paul Kleelle jälkiruoan keittiöstä. Sitten hän käyttää Paul Kleen ominaisuutta ja lähettää hänelle 2 pelimerkkiä tarjottimelta. Sophie ei voi valita “Käytä lautaskykyjä” uudelleen ennen kuin tarjotin on tyhjä ja seuraava ruokalaji alkaa.

Sinä valitset, missä järjestyksessä vieraittesi lautaskykyjä käytetään. Tavallisesti haluat käyttää kaikkia ominaisuuksia, mutta tämä ei ole pakollista.

Joillakin vierailla on kykyjä, joita voi käyttää muina aikoina. Katso “Muut kyvyt” seuraavalla sivulla.

Muut kyvyt

Jokaisella vieraalla on kortin alareunassa kyky, joilla he voivat auttaa itseään tai häiritä vierustovereitaan. Lautaskykyjen lisäksi on kahdenlaisia kykyjä:

Vierailla, joilla on ovisymboli alakulmassaan, on kykyjä, joita voi käyttää, kun heidät lähetetään kotiin ja heidän pelimerkkinsä on kerätty.

Vierailla, joiden alakulmassa ei ole symbolia, on kykyjä, joita voi käyttää erityisinä aikoina. Lue vieraidesi kyvyt tarkasti!

Kaikki kyvyt ovat valinnaisia. Sinun ei koskaan tarvitse käyttää kykyä, jos et halua.

Huomaa: jotkut kyvyt ohjaavat sinut vertaamaan keräämiäsi pelimerkkejä (vierailta, jotka olet lähettänyt kotiin) toisten pelaajien keräämiin pelimerkkeihin, palkiten sinut jos sinulla on enemmän tiettyjä pelimerkkejä kuin muilla.

Huomaa: jotkut kyvyt ohjeistavat sinut vaihtamaan pelimerkkejä vieraiden välillä. Kun vaihdat pelimerkkejä vieraiden välillä, voit myös valita, mille mielihalulle uusi pelimerkki asetetaan.

RUOKALAJIN LOPETTAMINEN

Kun pelaaja ottaa viimeisen pelimerkin tarjottimelta, ruokalaji on ohi! Tee seuraavat toimet järjestyksessä seuraavan ruokalajin valmistelemiseksi.

Täytä tarjotin

Tutustu ruokalistaan (alla) ja aseta tarjottimelle keittiöstä pelimerkit seuraavaa ruokalajia varten:

 

2 pelaajaa
3 pelaajaa
4 pelaajaa
Cocktailit
3
4
6
Alkupalat
4
6
8
Aperatiivit
3
4
6
Pääruoka
7
10
13
Digestiivit
2
2
3
3
4
4
Jälkiruoka
3
4
5

 

Kun olet täyttänyt tarjottimen, on aika aloittaa seuraava ruokalaji! Edellisen ruokalajin lopettaneen pelaajan vasemmalla puolella istuva pelaaja ottaa ensimmäisen vuoron.

PELIN LOPETUS

Kun viimeisen ruokalajin (Jälkiruoka) viimeinen pelimerkki poistetaan tarjottimelta, peli on ohi.

 • Lähetä jokainen vieraistasi kotiin (ja kerää heidän pelimerkkinsä itsellesi)
 • Käytä kotiin lähettämiesi vieraiden ovisymbolilla varustettuja kykyjä
 • Laske keräämäsi pelimerkit
 • Kerää ansaitsemasi etikettivirheet ja lisää ne pistemäärääsi (vain edistyneessä pelitavassa). Korkein pistemäärä voittaa!

EDISTYNYT PELITAPA

Pelattuasi muutaman ensimmäisen pelisi, ota seuraavat edistyneet säännöt käyttöön:

Etikettivirhe

Alkuvalmistelujen aikana, jaa jokaiselle pelaajalle 2 etikettivirhettä, sitten:

 1. Tutustu vieraisiisi ja valitse 1-2 etikettivirhettä
 2. Laita valitsematta jäänyt etikettivirhe takaisin pelilaatikkoon
 3. Aseta valitsemasi kortti tai kortit kuvapuoli ylöspäin tarjottimen viereen

 

Tarjottimen vierellä olevat etikettivirheet ovat kaikkien pelaajien ansaittavissa (jotkut pelin lopussa, jotkut pelin aikana) ja tarjoavat lisäpisteitä sen perusteella, mitä pelimerkkejä olet kerännyt. Jos pelaajilla on sama määrä vaadittuja pelimerkkejä, he jakavat kortin ja jokainen heistä saa kortin lisäpisteet.

Värvääminen

Alkuvalmistelun aikana, kun vieraat ja etikettivirheet on jaettu:

 1. Tutustu vieraisiisi ja valitse yksi, jonka pidät ja aseta hänet eteesi kuvapuoli alaspäin
 2. Anna jäljelle jääneet 5 vierasta pelaajalle, joka istuu vasemmalla puolellasi
 3. Ota vastaan 5 vierasta pelaajalta, joka istuu oikealla puolellasi
 4. Toista, kunnes sinulla on edessäsi 6 vierasta kuvapuoli alaspäin
 5. Poimi valitsemasi 6 vierasta ja aloita peli nämä 6 vierasta kädessäsi.